Aká je kvalita potravín v obchodoch v predvianočnom období


Aká je kvalita potravín v obchodoch v predvianočnom období

K Vianociam neodmysliteľne patria oblátky, med, ryby či kapustnica, ale aj ovocie a rôzne cukrovinky, ktorými si spríjemňujeme sviatočnú pohodu. Na tom, čo budeme konzumovať počas vianočných sviatkov a na Nový rok nám určite záleží a preto by sme si mali popri kvalite potravín, ktoré nakujeme, všímať aj dátum ich spotreby.   

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) v spolupráci so Štátnou veterinárnou a potravinovou správou SR (ŠVPS SR) venujú v tomto období zvýšenú pozornosť potravinám, ktoré končia na našich stoloch počas Vianoc a Nového roka. Rozsiahle kontroly, ktoré boli zrealizované na celom Slovensku, odhalili problémy s hygienou a aj škodlivé či  klamlivo označené potraviny.

 „V predvianočnom období pravidelne zintenzívňujeme kontroly potravín, po ktorých je pred sviatkami najväčší dopyt. Naši potravinoví inšpektori prísne dohliadajú na to, aby sa k spotrebiteľom dostali iba bezpečné a vyhovujúce potraviny. O tom, či na našich stoloch skončia kvalitné a čerstvé potraviny, však rozhodujeme sami. Rada by som v tejto súvislosti apelovala na spotrebiteľov, aby ešte dôkladnejšie sledovali zloženie a zvážili, či chcú nakupovať potraviny, ktoré precestovali stovky kilometrov a dozreli v umelých podmienkach,“ uviedla vicepremiérka a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná.

Potravinoví inšpektori zrealizovali v období od júla do novembra 2018 na celom Slovensku 22 876 kontrol, z toho 878 bolo cielených na vianočný sortiment. Kontrolám podrobili sklady, hypermarkety, supermarkety, malé predajne, výrobné prevádzky, internetové obchody, predajné automaty, baliarne a aj trhoviská. Celkovo bolo zistených 5 749 nedostatkov.

Potravinoví inšpektori otestovali vianočný sortiment

Potravinoví inšpektori otestovali vianočný sortiment

„Cielené kontroly sme zamerali na potraviny, ktoré sa tradične predávajú a konzumujú v období Vianoc a Nového roka, ako napríklad vianočné pečivo, sušené a presladené ovocie, orechy, sezónne ovocie, sušené huby, vianočné čokoládové a nečokoládové cukrovinky, zemiaky, medovinu, kvasenú kapustu, chlieb, majonézy, med, údené mäso a ryby,“ priblížil Jozef Bíreš, ústredný riaditeľ ŠVPS SR. Dodal, že „medzi najčastejšie problémy patrila zlá hygiena predaja a skladovania potravín, potraviny s uplynutou trvanlivosťou alebo po dátume spotreby, nesprávne i klamlivo označené produkty, zanedbaná osobná hygiena zamestnancov a potraviny napadnuté škodcami.“ .

V kontrolách pohoreli turecké cukrovinky s utajenou konzervačnou látkou kyselinou sorbovou. Medzi nevyhovujúcimi výrobkami skončili aj punčové rezy. Dve boli zafarbené nepovoleným syntetickým farbivom Ponceau 4R (košenilová červená E 124) a tretie nepriznaným farbivom košenila (kyselina karmínová E 120). V dvoch vzorkách medovníkov namerali kontroly prekročené maximálne prípustné množstvá syntetických farbív. Nedostatky objavili kontrolóri aj v medovine. Výrobcom vytkli označenie nezodpovedajúce predpisom, rozdiely medzi skutočným a deklarovaným hodnotám alkoholu a aj nečistú vôňu a chuť po oxidácii, myšine a kyseline octovej.

Kontroly pív z malých pivovarov odhalili tiež množstvo nedostatkov. Z celkového počtu 70 testovaných vzoriek nevyhovela viac ako polovica. Výrobcovia najčastejšie robili chyby v označovaní. Laboratórne testy v pivách preukázali prítomnosť nepovolených prídavných látok (sladidiel), rozdiely medzi skutočným a deklarovaným obsahom alkoholu či nesprávne začlenenie piva do príslušnej skupiny na základe zistenej odlišnej farby piva a nameraného extraktu v pôvodnej mladine.

V uvedených mesiacoch bola kontrolovaná aj kvalita čerstvého ovocia a zeleniny. Inšpektori prekontrolovali 1 018 386 kilogramov tovaru, z čoho 33 023 kilogramov nevyhovelo požiadavkám. Išlo najmä o paradajky, jablká, papriku, stolové hrozno a mrkvu. Problematické plodiny zlyhali na nesprávnom označení, nevyhovujúcom zdravotnom stave, výskyte plesne a hniloby, nečerstvom vzhľade a povrchových poškodeniach.

V prípade špeciálnych kontrol zameraných na overenie pravosti a pôvodu certifikovaných vín s chráneným označením pôvodu a chráneným zemepisným označením boli zaznamenané výborné výsledky. V 78 vzorkách vín z ročníkov 2016, 2017 a 2018 laboratórne testy nepreukázali žiadne nedostatky. 

Štátna veterinárna a potravinová správa SR rozdala 470 blokových pokút v hodnote 16 479,62 eura. Úradné kontroly potravín budú prebiehať počas celého vianočného obdobia až do konca roka 2018.

 

Redigovala a uverejnila: Marta Bartošovičová, NCP VaT pri CVTI SR

Zdroj: Tlačová správa MPRV SR

Ilustračné foto: Pixabay.com (Bru-nO)

 

Hore
Prechod VK na VND - jar
Veda v Centre
kúpa časopisov jún 2016
Atmosféra počas TVT 2018
Publikácie Veda v CENTRE
QUARK
Aurelium - centrum vedy
Marec mesiac knihy 2019
TVT 2018 články
TAG Publikácia
TAG Zaujímavosti vo vede
TAG Centrum vedy
TAG Mládež
TAG QUARK
TAG Ženy vo vede
TAG Spektrum vedy
TAG Slovenská veda
TAG História
TAG Rozhovor
banner záhrady
Zaujímavosti vo vede
Rituál zdobenia stromov v období pred zimným slnovratom siaha do predkresťanských čias.
Zistite viac